Zo voorkomt u een groene vijver

Zo voorkomt u een groene vijver

Geplaatst op 4 juli 2018 in Vijveronderhoud

Wanneer het in de zomer warm is en de temperatuur boven de 25 graden uitkomt is het heerlijk toeven in uw tuin. Maar vergeet niet dat de temperatuur van het water in uw vijver ook toeneemt. Met als gevolg dat het zuurstofgehalte in het water drastisch afneemt. Des te hoger de temperatuur van het water des te lager het zuurstofgehalte in het water. Door zuurstoftekort kunnen uw vissen sterven en wordt uw water eerder groen door de groei van algen. Wat u dan moet doen is beluchten en water verversen!

Zuurstof voor uw vissen

U kunt aan het gedrag van uw vissen al wel merken of het zuurstofgehalte van uw vijver in orde is. Is er zuurstof te kort dan happen uw vissen naar adem en zijn ze minder actief. De vissen zoeken dan de plek in de vijver op waar de meeste zuurstof zich bevindt, bijvoorbeeld een waterval of stroming. Grote vissen hebben het het moeilijkste in deze omstandigheden. Zij hebben dan ook de meeste zuurstof nodig. De steur is een soort vis die meer zuurstof behoeft dan andere vissen. Houd hier dus rekening mee.

Uw vijver vrij van algen

Omdat waterplanten en algen in de nacht zuurstof gebruiken in plaats van het te leveren is het zo dat de kans op sterfte van uw vissen veelal in de ochtend op zijn grootst is. Dit komt omdat het vijverwater dan veel minder zuurstof bevat dan in de nacht.

Ook afval in de vijver zoals uitwerpselen, slib-, plantenresten of restanten van voer kunnen zorgen voor een lager zuurstofgehalte. Doordat bacteriën in uw vijver en in vijverfilters dit afval afbreken wordt er extra zuurstof verbruikt. Door dit afval ontstaat er ook nog eens een te veel fosfaat en nitraat waardoor de vijver groen verkleurd en algen bloeien.

Een kleinere vijver heeft overigens sneller last van zuurstof te kort dan een grote vijver. Een klein wateroppervlak neemt minder zuurstof op dan een groot wateroppervlak.

Wat te doen bij zuurstoftekort en algengroei in een vijver?

Een tekort aan zuurstof komt dus het vaakste voor mij warm weer. Maar wat kunt u hier dan aan doen?

  1. Gebruik een luchtpomp met bruissteen in uw vijver als u geen bewegend water heeft.
  2. Houd uw water in beweging door een waterval, fonteintje of een vijverfilter.
  3. Blijf beluchten. Zoveel als u kunt. Ook in de nacht!
  4. Ververs het water ongeveer 1x per week 10 tot 15%
  5. UV-C lamp aanschaffen of vervangen

Middelen tegen algen kopen? Let goed op dat alles wat  u toevoegt niet schadelijk is voor uw vissen. De beste middelen om algen tegen te gaan zijn een goed filter, water  verversen, schaduw voor uw vijver en een UV-C lamp.