Welke vijverfilters zijn er

Welke vijverfilters zijn er?

Geplaatst op 26 november 2018 in vijveraanleg, Vijveronderhoud, Vijverbenodigdheden

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vijverfilters. Vooral Koivijvers hebben filtratie nodig. Om uw geliefde Koi zo gezond mogelijk te houden is naast het goed beluchten van de vijver, een goed filtersysteem essentieel. Maar er zijn zoveel verschillende mogelijkheden dat u misschien door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Hieronder leggen we uit welke soorten filtersystemen er zijn.

Wat doet een vijverfilter?

Mocht u nog niet weten hoe de stikstofcyclus van een vijver werkt, lees dan eerst onze blog “De stikstofkringloop in een vijver”. In deze blog beschrijven we wat er allemaal gebeurd in onze vijvers.

Als u de blog heeft gelezen of u weet er al (heel) wat van dan weet u dat op de bodem van de vijver constant ontbonden materiaal terecht komt van planten, uitscheiding van vissen of bijvoorblad blad van een boom of overgebleven voer wat niet opgegeten is. Dit moet uit uw vijver en daar zorgt voornamelijk een vijverfilter voor.

Welke verschillende vijverfilters zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten vijverfilters. Hieronder leggen we in het kort uit welke vijverfilters er zijn en hoe ze werken.

Beadfilter

Een van de meest verkochte gravity filtersystemen voor koi vijvers is het beadfilter. Beadfilters zijn gesloten (druk)vaten met hier in duizenden beads (plastic korrels). Deze beads zitten dicht op elkaar en zorgen voor zowel de mechanische als de bilogische filtratie. Het vuil wat in het vat komt hechten zich aan de beads vast. De bacterien in het filter hechten zich ook aan de beads en dat zorgt voor afbraak van ammonium en nitriet.
Een beadfilter is eenvoudig te reinigen. Het reinigen gebeurt door middel van een 6-wegklep en een bijbehorende blower.

Alle beadfilters


Biofilter

Een biologisch filter is vooral belangrijk als u waterplanten heeft. Een biofilter zorgt ervoor dat uw water koolzuurrijk wordt. Dit is erg belangrijk voor de waterplanten. De waterplanten zorgen op hun beurt er voor dat uw vijverwater helder en schoon wordt.
In een biologisch filter zitten bacterien die alle afvalstoffen die in uw vijver zitten of terechtkomen omgezet wordt in koolzuur. Een vijverpomp pompt water door het biofilter en nadat de bacterien hun werk gedaan hebben wordt koolzuurrijk water weer de vijver ingepompt. Dit proces wordt ook wel de biologische kringloop van de vijver genoemd.


Alle biofilters


Doorstroomfilter

Bij een doorstroomfilter wordt, door een vijverpomp, water in het filter gepompt. Door de vijverpomp die er telkens nieuw water erin pompt en de zwaartekracht zorgt dit ervoor dat het water door het filter loopt. Door de zwaartekracht zal het water bij het laagst gelegen punt weer uit het filter, terug in de vijver lopen. Let er dus wel op dat een doorstroomfilter altijd boven het wateroppervlak geplaatst moet worden.



Alle doorstroomfilters


Drukfilter

De naam zegt het al, een drukfilter is een gesloten systeem. Net als bij een doorstroomfilter, pompt een vijverpomp water het druktfilter in. Het water wordt door meerdere verschillende kamers geleid. Doordat het filter een gesloten systeem is wordt het water met dezelfde kracht als dat het water naar binnen wordt gepompt, weer terug de vijver ingepompt. Het voordeel ten opzichte van een doorstroomfilter is dan een drukfilter niet boven het wateroppervlak geplaatst hoeft te worden. U kunt het filter daarom ook in gaan graven zodat deze uit het zicht blijft.



Alle drukfilters


Meerkamerfilter

Een meerkamerfilter kenmerkt zich door zijn rechthoekige vorm. In het filter zitten meerdere “kamers” (afscheidingen) met in elke kamer een andere filtermateriaal. Doordat een meerkamerfilter verschillende filtermaterialen bevat kunt u uw vijver op een zo goed mogelijke manier filteren. U kunt zelf het gewenste filtermateriaal kiezen.
Het voordeel van een meerkamerfilter is dat het vrij makkelijk is om het filter te reinigen en u zelf kunt kiezen welke manier van filteren voor u het beste werkt. Om het bezinksel af te voeren heeft elke “kamer” heeft meestal een eigen afvoer.

Het nadeel van een meerkamerfilter is de grootte. Een ander nadeel is dat voor de beste werking uw vijver eigenlijk bodemdrains moet hebben om het afval zo effectief uit uw vijver te halen. Houdt bij de bouw van een vijver hiermee rekening. Heeft u een bestaande vijver en u wilt met een meerkamerfilter werken kunt u ook nog kiezen voor een omgedraaide bodemdrain. Helaas ziet u dan wel de afvoerpijpen door het water lopen.



Alle meerkamerfilters


Module filter

Module filters worden vooral in zwemvijvers gebruikt doordat ze kunnen filteren tot 230m3. Uiteraard kunnen module filters ook prima voor Koivijvers.
Oase heeft een goed assortiment met module filters. Het grote voordeel van module filters is dat u zelf het aantal modules kunt bepalen. U kunt gewoon een extra module toevoegen als de vijver niet goed genoeg gefilterd wordt door bijvoorbeeld teveel vuil. De modules worden buiten het water opgesteld en elke module heeft een eigen filtertaak.

Het grote voordeel van een modulefilter is dat deze droog geplaatst kan worden en naar eigen keuze uitgebreid kan worden. Zo heeft u altijd een filter speciaal afgestemd op uw wensen.



Alle modulefilters


Onderwaterfilter

Heeft u een wat kleinere vijver? Dan is een onderwaterfilter perfect voor u. Een onderwaterfilter plaatst u, zoals de naam al zegt, onder water. Het filter heeft een uitloop in een prachtige fontein in verschillende vormen.
Het voordeel van dit filter is dat u alleen elektriciteit nodig heeft en verder niets. Het vijver kan eenvoudig schoongemaakt worden door deze uit het water te halen en het filtermateriaal te spoelen. Het is dus wel aan te raden om extra speling te hebben in het snoer zodat het filter ook makkelijk buiten de vijver schoongemaakt kan worden.



Alle onderwaterfilters


Trommelfilter

Een trommelfilter is een roterende trommel waarin vuil uit het water wordt gehaald en doordat het filter over een zelfregelend schoonmaaksysteem beschikt worden dit vuil uit het filter verwijderd. Een trommelfilter is een mechanisch filter en is gebaseerd op professionele waterzuiveringinstallaties. Deze staan bekend om de effectiviteit en de onderhoudsvriendelijkheid.

Een trommelfilter is gebaseerd op het principe op een trommel waarop een zeer fijnmazig doek is bespannen waar inkomend water doorheen wordt gevoerd. Een trommelfilter is zo goed afgesloten dat het water alleen via het doek uit de trommel kan stromen. Zodra het fijnmazige doek schoongemaakt moet worden geeft een automatische vlotter een signaal waarop het spoelen in werking wordt gezet. Het doek wordt schoongespoeld en al het vuil wordt afgevoerd naar het riool.



Alle trommelfilters


UV-C filter

Een UV-C filter is een filter waarbij het water uit uw vijver langs een speciale UV-C lamp geleid wordt. Alle aanwezige zweefalgen worden door de lamp gedood waardoor uw vijverwater helder wordt. Het is dan ook een filter die bedoeld is voor vijvers die groen zien door zweefalgen.
Bij dit type filtering is er altijd een vijverpomp aanwezig in de vijver. De vijverpomp pompt water naar de UV-C unit waarin een lamp zit die ultraviolette straling afgeeft. Alle aanwezige zweefalgen worden door deze straling gedood. Nadat het water langs de lamp is geweest wordt het water weer terug in de vijver gebracht. Een UV-C filter wordt buiten het water geplaatst. Als u een platenfilter heeft, dan kan een UV-C filter een goede aanvulling zijn. Wilt u liever een completere oplossing? Dan is een biologisch filter een goed alternatief.



Alle UV-C filters


Voorfilter

Een voorfilter is erg belangrijk bij een Koivijver. Een voorfilter filtert het grove vuil uit het vijverwater voordat deze in het biologische filter terecht komt. Als het grove vuil niet in het biologische filter, werkt het biologische filter beter.
Er zijn een aantal verschillende soorten voorfilters.

Borstels
Dat zijn langwerpige borstels die in de eerste kamer van het filter wordt geplaatst. Als de borstels heel dicht op elkaar geplaatst worden, wordt zwevend vuil in de borstel opgevangen.

Vortex
Een vortex is een conisch aflopende ronde bak en doordat deze conische afloopt ontstaat er een draaikolk effect. Bij een vortex voorfilter geldt, hoe groter, hoe beter. Een vortex heeft minder onderhoud nodig dan borstels. De vortex zal dagelijks gespoeld moeten worden. Kies wel een grote vortex, want als u een te kleine neemt zult u alsnog borstels in de vortex moeten plaatsen.

Zandfilter
Een tank gevuld met fijn zand is een zandfilter. Het fijne zand filtert het vijverwater. Eens per dag wordt het zandfilter teruggespoeld naar het riool. Het voordeel van een zandfilter is dat het fijne zand hele kleine vuildeeltjes uit het water kan filteren. Een nadeel is dat een zandfilter een zware pomp nodig heeft om het zandfilter terug te spoelen.

Zeef
Een zeef komt steeds vaker voor als voorfilter. Een zeef werkt heel gemakkelijk. Het vijverwater wordt over de zeef gespoeld waarna het in een opvangbak terecht komt. Het water wordt daarna door een pomp naar het biofilter gevoerd. Er zijn veel verschillende soorten zeven, geheel naar uw behoefte. De gaatjes in de zeef variëren van 400 micron tot 50 micron.

Het voordeel van een zeef is dat het relatief maar weinig ruimte inneemt. Qua onderhoud valt het ook wel mee. Het zeefelement zal dagelijks even schoongemaakt moeten worden. Dit is een karweitje van ongeveer een minuut, dus dat valt reuze mee.
Een nadeel van een zeeffilter is dat de wateraanvoer op het biologische filter moet worden afgestemd. Dit moet zeer nauwkeurig gebeuren.



Alle voorfilters


Hoe groot moet een vijverfilter zijn?

Van elk vijverfilter bestaat meestal meerdere varianten. En dan gaat het voornamelijk om de capaciteit die de grootte van uw vijver aan kan. Om de juiste grootte te kiezen moet u weten hoe groot uw vijver is. Als u het aantal m3 weet (lxbxh) weet u welke flow of doorloopsnelheid het filter moet hebben. In een ideale situatie is een doorloopsnelheid ideaal als u de inhoud van uw vijver elke 2 uur of de helft van uw vijver per uur kunt filteren. Het beste is overigens als u overcapaciteit heeft.

Voorbeeld
Stel, u heeft een vijver van 6 meter lang, 3 meter breed en 2 meter diep. Dan is de inhoud van uw vijver 6 x 3 x 2 = 36m3. 36m3 is 36.000 liter, dus zult u een pomp nodig hebben die tenminste 18.000 liter per uur kan verpompen. De hoeveelheid water dat een pomp kan verpompen wordt debiet genoemd. Hierbij dient u ook rekening te houden met verlies van het debiet. Houdt rekening met 1% verlies van het debiet per meter leiding en 5% verlies per bocht. Ook het omhoog pompen van water zorgt voor verlies. Omdat het per pomp verschilt is het verstandig om goed de informatie te lezen. Dit is meestal een grafiek die u voorziet van de juiste informatie.

Waar moet u op letten bij de aankoop van een vijverfilter?

Voordat u naar een vijverfilter gaat kijken, moet u goed weten waar het filter aan moet voldoen. U kunt alvast nadenken over de volgende vragen:

    • Heeft u een grote vijver met veel ruimte om de vijver voor een filterput?
    • Wat voor vissen komen in de vijver?
    • Wilt u gebruik maken van een plantenfilter?
    • Hoeveel kuub is uw vijver?
    • Wilt u zelf kiezen welk filtermateriaal u in uw filter wilt?

Kies niet automatisch voor de meest goedkope oplossing omdat u wel graag wilt dat uw nieuwe filter ook echt uw vijverwater glashelder maakt. U doet er ook verstandig aan om een vijverfilter met overcapaciteit aan te schaffen. Zo bent u verzekerd dat uw filter ook daadwerkelijk uw vijver in 2 uur gefilterd kan hebben.