Vijverkalender

Vijveronderhoud kalender

Geplaatst op 7 april 2019 in Vijveronderhoud

Elke vijver dient onderhouden te worden. Heeft u een natuurvijver dan heeft deze over het algemeen minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een koi-vijver. Daarnaast is het jaargetijde ook van groot belang hoeveel onderhoud uw vijver nodig heeft.

Lente

  • In het voorjaar is het tijd voor de opstart van het aankomende vijverseizoen. Het is bijvoorbeeld de ideale tijd om nieuwe vijverplanten in de vijver te zetten. Bijvoorbeeld een mooie paarse lelie. Denk bij de aanschaf van nieuwe vijverplanten wel aan vijveraarde zodat de nieuwe planten direct een goede start krijgen. Gebruik geen tuinaarde. Deze is niet geschikt aangezien die grond teveel voedingstoffen bevat wat weer voor een explosieve algengroei kan veroorzaken.
  • Kijk de bestaande planten na, eventueel bijplanten en verwijder indien nodig de slib van de bodem van het plantenfilter.
  • In het voorjaar kan ook de vijverfilter en vijverpomp weer aangezet worden. Indien u een UV-C lamp heeft is het nu ook weer tijd om deze te vervangen. UV-C lampen gaan ongeveer een jaar mee. Na dat jaar verliest hij zijn kracht en is het verstandig om aan het begin van het nieuwe vijverseizoen een nieuwe lamp aan te schaffen.
  • Belangrijk is ook om de vissen in de opstartperiode goed te observeren. Zijn ze goed de winter doorgekomen of mankeren ze wat. Uiteraard moet u de vissen altijd goed observeren, maar in het voorjaar is het immuunsysteem afgezwakt door de winter en dus zijn de vissen vatbaar voor parasieten of virussen.

Zomer

  • In de zomer is het belangrijk om uw vijver goed te beluchten. De hoge temperaturen zorgen voor minder zuurstof in uw water, dus goed beluchten is essentieel voor uw vissen. Zorg, indien niet aanwezig, voor schaduw in uw vijver. Algen zullen veel zon erg waarderen waardoor u binnen korte tijd met een groene vijver zit opgescheept. In de zomer is een kraakheldere vijver zeer welkom.
  • Ververs regelmatig uw vijverwater. Aan te raden is om minimaal een keer per week 10% tot 15 % van het water te verversen. Dit zou in combinatie met het schoonmaken van uw vijverfilter kunnen gebeuren. Zo gaat gelijk het vervuilde water direct de tuin of afvoer in en kunt u weer vers water toevoegen.
  • Test wekelijks het vijverwater middels een watertestset. Een gezegde luidt ook wel “Koi houden is water houden”. Dit geldt overigens niet alleen voor Koi, maar omdat deze vis enorm gevoelig is voor een slechte kwaliteit vijverwater is het belangrijk om uw vijverwaardes in de gaten te houden. Als u dat wekelijks doet kunt u bij problemen ook direct daarop anticiperen.

Herfst

  • Zodra de herst haar intrede doet moet u in deze periode de vijver vast winterklaar maken. Om de vissen niet al teveel stress te bezorgen door de afkoeling van het water is het verstandig om uit uw vijver (voordat het water onder de 10 graden komt) al het bladafval, bioslib en ander tuinafval uit uw vijver te verwijderen. Zo voorkomt u dat het gaat rotten en verzuren.
  • Maak uw filter goed schoon zodat deze schoon de winter in kan. Let op dat u voorfilters met schoon leidingwater kunnen schoonspoelen. Bioloog filtermateriaal moet u nooit spoelen met schoon leidingwater, maar met uw eigen vijverwater. Anders loopt u het risico dat u de bacteriecultuur verliest.
  • Leg een vijvernet over uw vijver om te voorkomen dat bladeren in uw vijver terecht komen. Vooral eikenbladeren zijn erg slecht voor uw vijver.

Winter

  • Zodra de winter aanbreekt bestaat ook de kans dat de vijver weer helemaal dichtvriest. Het is van groot belang voor de gezondheid van uw vissen, maar ook voor uw vijver, dat uw vijver niet helemaal dichtvriest. Door middel van een luchtpomp met een goede luchtsteen voorkomt u dichtvriezen van uw vijver en kunnen giftige gassen via het wat uit uw vijver ontsnappen. Een wak hakken is niet aan te raden aangezien de trillingen die dat veroorzaken gevaarlijk zijn voor uw vissen.
  • Een alternatief voor een luchtpomp om uw wintervijver ijsvrij te maken is om vijververwarming te gebruiken. Steeds meer koi-liefhebbers kiezen de laatste jaren voor vijververwaming in combinatie met het afdekken van de vijver. Dit is overigens niet nodig als u een vijvervissen heeft zoals goudvissen, shubunkins e.d.

Onderhoud aan uw vijver - de basisregels

Er zijn een aantal standaard/basis regels die noodzakelijk zijn om te weten zodat u de meeste kans maakt om zorgeloos te genieten van uw prachtige vijver.

  • Voeg nooit zomaar middeltjes toe aan uw vijver omdat u denkt dat het probleem wat u heeft daarmee zomaar oplost. Lees de beschrijving goed en zoek eventueel online naar ervaringen van andere vijverhouders. Let er ook op dat het middel niet schadelijk is voor uw vissen. In sommige gevallen moet u extra beluchten. Dit zal in de beschrijving vermeld worden.
  • Test regelmatig de kwaliteit van het water. Zo kunt u snel anticiperen op slechte waterwaardes.
  • Het wordt sterk aanbevolen om uw filter 24 uur per dag aan te hebben staan en deze te beluchten.
  • Pas om met scherpte voorwerpen (steentjes e.d.) Deze kunnen de vissen verwonden, maar ook uw vijverfolie vernielen.
  • Maak uw filter regelmatig schoon. Het makkelijkste is om een vaste dag te kiezen of een kalender te gebruiken. Zo vergeet u het niet!