Vijverbeluchting

Het belang van vijverbeluchting

Geplaatst op 25 november 2018 in Vijver inspiratie, vijveraanleg, Vijverbenodigdheden

Voor alle vissen in een vijver is zuurstof erg belangrijk, maar voor Koi is zuurstof van levensbelang. Ondanks dat bijna iedere Koi-houder weet dat in hun vijver extra zuurstof toegevoegd moet worden, maar toch heeft menig Koivijver te weinig zuurstof.

Je kunt merken aan de Koi of jouw vijver te weinig zuurstof heeft. De Koi zullen gaan “happen” naar lucht en ze kunnen gestresst raken. Uiteindelijk kan dit tot sterfte van de Koi leiden.

Hoeveel zuurstof moet er in een vijver zitten?

Zuurstof is een kleurloos gas en kun je zien door de bubbels die bijvoorbeeld uit een luchtsteen komen. De luchtbubbels lossen daarna op in het water. Het oplossen van de luchtbubbels (zuurstof) in water kun je meten en wordt uitgedrukt in milligrammen per liter.

Werd vroeger 6 milligram per liter aangehouden, tegenwoordig wordt aangeraden om 7 milligram tot 8 milligram zuurstof per liter voor vijvers. U kunt middels deze waarden ervoor zorgen dat de leefomgeving van uw Koi beter wordt en de Koi zullen minder snel vatbaar zijn voor verschillende ziektes en als ze toch een ziekte krijgen zullen ze sneller herstellen. En met een goede hoeveelheid aan zuurstof zullen uw Koi ook sneller groeien en daar is het menig Koi-houder ook om te doen. Kwalitatieve vis die met het juiste voer en waterkwaliteit stevig doorgroeien.

Het is dus aan te raden om genoeg zuurstof in uw vijver te krijgen. Als het zuurstofgehalte onder de 6 mg komt in uw vijver zult u dit snel gaan merken aan uw vissen. Het is dan ook belangrijk om direct actie te ondernemen zodra u merkt dat uw Koi loom worden, bovenin blijven hangen en happen naar lucht. Komt de waarde onder de 1,5 mg uitkomt is dit levensgevaarlijk voor uw vissen en kan er sterfte optreden. Zorg er dus voor dat u goed meet of uw vijver wel genoeg zuurstof bevat.

Hoe verhoog je het zuurstofgehalte in een vijver?

U kunt erachter komen of u te weinig zuurstof in uw vijver heeft door deze te meten of als u aan uw vissen merkt dat ze meer zuurstof nodig hebben. Om extra zuurstof toe te voegen kunt u de vijver gaan beluchten met een beluchtingspomp met een bruissteen. Ook het verversen van het water zorgt ervoor dat uw vijver meer zuurstof gaat bevatten. Het verversen van water is sowieso aan te raden aangezien vervuild water de werking van het vijverfilter verminderd.

Extra zuurstof
Een manier om extra zuurstof toe te voegen bij het verversen kan door bijvoorbeeld met een broespistool vers water toe te voegen. Gewoon op het water sproeien zorgt al voor extra zuurstof en waterverversing. Let wel op dat u even stopt met voeren omdat uw filter minder goed functioneert door de lage zuurstofpeil. U kunt weer beginnen met voeren zodra het zuurstofgehalte weer op peil is.

Een Koivijver extra beluchten
Bij standaard vijvers waar geen beluchting is, zal zuurstof enkel in het water komen door het wateroppervlakte. Hierbij wordt overigens ook koolstofdioxide aan de lucht vrijgegeven.

Een Koivijver dient extra belucht te worden. Dit kan dus door middel van een beluchtingspomp met beluchtingssteen, maar het kan ook door water in beweging te brengen. Dit kan door een uitvoer van het filter onder water of boven water te laten komen of eventueel met een beekloop of waterval. De enige natuurlijke manier van extra zuurstof toevoegen is dus door middel van het water in beweging brengen of waterplanten toevoegen. Een waterval zal voor het beste resultaat zorgen. Het vallen van het water zorgt voor dat het water in beweging komt en het zuurstof wordt direct in het water gemengd. Een eventueel nadeel van een waterval is dat deze geluid maakt. Voor de een is dat een aangenaam geluid. Een ander ergert zich daaraan of moet constant naar het kleinste kamertje ;-). Dan is direct beluchten de beste alternatieve oplossing.

Kun je ook teveel zuurstof in een vijver hebben?

Op deze vraag kunnen we kort zijn: nee. Water neemt zuurstof maar lastig op en je zou enorm veel moeite moeten doen om zoveel extra zuurstof toe te voegen om de concentratie te hoog te laten worden. Het zou in principe wel kunnen, maar het komt eigenlijk nooit voor. En trouwens, met zoveel bubbels gaat de charme van een Koivijver ook verloren aangezien je dan bijna een bubbelbad hebt. Ook hier geldt weer: meten is weten!

Mogelijke oorzaken van zuurstoftekort

We spreken van een zuurstoftekort als het verbruik van de zuurstof hoger is dan de productie ervan. Een zuurstoftekort kan komen door bijvoorbeeld te veel planten, veel algen, te veel vis, u voert te veel of dode planten; ze halen allemaal zuurstof uit het water.Ik zie u al denken “te veel planten, kan dat?”. Planten geven overdag zuurstof af, maar gebruiken ‘s nachts ook veel zuurstof.

Daarnaast heeft een biologisch filter ook zuurstof nodig om afgebroken stoffen uit het water te verwijderen. Zo kunt u denken dat bijvoorbeeld een bewegend bed het water van zuurstof voorziet doordat deze het water in beweging brengt, maar het tegendeel is dus waar.

Manieren om een Koivijver te beluchten

De meest voorkomende manier van een Koivijver beluchten is door gebruik te maken van een beluchtingspomp met luchtsteen. Planten zouden ook goed kunnen, alleen moeten deze dan wel afgeschermd van de Koi komen aangezien Koi uw planten zo weg kunnen vreten. Daarnaast gebruiken planten ook zuurstof ‘s nachts.

Beluchtingspomp
Een beluchtingspomp werkt over het algemeen met een of meerdere membranen. Een membraan beweegt op een hele hoge snelheid heen en weer en hierdoor ontstaat een constante luchtstroom. Beluchtingspompen zijn er verschillende uitvoeringen. Meestal hebben ze de mogelijkheid om de lucht uit meerdere uitgangen richting de vijver te sturen. Ze kunt u meerdere luchtstenen in uw vijver plaatsen. Het is verstandig om luchtstenen te gebruiken waar zeer fijne luchtbellen uitkomen. Hierdoor komt er meer zuurstof in de vijver.

Bottom drain en luchtsteen
Wat bij Koivijvers ook populair is, is de beluchten door middel van een luchtsteen en bottom drain ineen. Deze is dan bovenop de bodemdrain geplaatst. Dit zorgt voor extra zuurstof en een betere stroming naar de bodemdrain. Hierdoor haalt de bodemdrain meer vuil uit de vijver.

In de winter moet er ook belucht worden, alleen moet een luchtsteen dan niet op de bodem liggen. Dit omdat, in de winter, de vissen onderin blijven omdat de watertemperatuur hoger ligt dan bovenin. Als de luchtsteen op de bodem ligt komt de koude lucht die de luchtpomp aanzuigt in het onderste gedeelte van de vijver en dat wilt u niet. Hang de luchtsteen daarom in de winter zo’n 40 tot 60 cm onder het wateroppervlakte.