Opstart nieuw vijverseizoen

De opstart voor een nieuw vijverseizoen

Geplaatst op 7 maart 2019

Zodra koning winter weer op zijn retour is, beginnen de kriebels voor een nieuw vijverseizoen zich weer aan te dienen. Eigenlijk zijn die kriebels het gehele jaar wel aanwezig, maar zodra de kou haar intrede doet en de vissen rustig op de bodem de lente gaan afwachten is het vijverseizoen eigenlijk over. Belangrijk is dat je zorgt dat de vijver helemaal klaar is voor de winter.

Voor het nieuwe seizoen heb je ongetwijfeld alweer plannen wat je volgend seizoen met de vijver wilt gaan doen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de vijver al geheel naar uw wens is, maar ik denk dat we voor de meerderheid spreken dat iedereen wel weer iets nieuws wil gaan aanschaffen zodra de eerste zonnestralen de vijver weer bereiken. Die Koi waar u al langere tijd naar op zoek was, de vijverrand afwerken, die gave vijververlichting, nieuwe vijverplanten etc.

Wij van Tuinvijverinfo.nl zitten altijd weer te verlangen naar dat lekkere kopje koffie ‘s in de ochtend zittend bij de vijver. Even heerlijk genieten van het weer en de vissen. Even een snelle check of alle vissen er nog zijn en er dus geen reiger is geweest, of ze er allemaal nog goed uitzien om ze daarna even te voeren. Het ideale begin van de dag!

Maar goed, zodra het vijverseizoen op het punt staat te beginnen zijn er een aantal zaken waar u op moet letten bij de opstart van de vijver.

Uw vissen in de winter

Voor veel vijverhouders is de lente de meest favoriete periode van het jaar. Zodra de lente begint liggen er tijdens de opstart van uw vijver ook gevaren op de loer. Voor Koi en andere vissen is het begin van het nieuwe vijverseizoen een cruciale fase. Zodra de winter begint en de temperatuur van het vijverwater de verkeerde kant op gaat, gaat de vis langzaam over in een soort winterslaap (tenzij je de vijver overdekt en/of vijververwarming hebt natuurlijk). Het dalen van de watertemperatuur zorgt voor een aantal veranderingen voor uw vissen.

Gevolgen dalende watertemperatuur voor vissen:

  • Immuunsysteem wordt zwakker
  • Vissen worden lichamelijk zwakker
  • Vissen worden minder tot nauwelijks actief

Gevolgen stijgende watertemperatuur voor vissen:

  • Vissen worden actiever
  • Immuunsysteem hersteld
  • Vissen herstellen lichamelijk


De gevaren voor vissen aan het begin van het nieuwe vijverseizoen

De periode waarin de temperatuur van het vijverwater op het laagst is tot de periode dat het water de 14 graden aantikt duurt behoorlijk lang. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van verschillende factoren zoals onder andere de ligging van de vijver, de inhoud van uw vijver en uiteraard de weersomstandigheden.

1. Parasieten en bacteriën

Het grootste gevaar bij de opstart van een nieuw vijverseizoen is dat bij kleine organismen het herstel van de winter sneller gaat dan bij de vissen. Dus dat geldt ook voor de organismen die we liever niet in de vijver hebben: de parasieten en bacteriën. Deze gevreesde organismen kunnen zorgen voor vervelende problemen of ziektes bij uw vissen. Zodra de watertemperatuur tussen de 8 en de 14 graden komt vermenigvuldigen en verspreiden deze ongewenste vijvergasten zich snel. Op zich zou het een niet zo groot probleem zijn als de vis dan al 100% hersteld is, maar omdat dit niet het geval is zult u uw vissen goed in de gaten moeten houden. Let specifiek op het uiterlijk en hun gedrag zoals:

  • afzondering
  • het knijpen van de vinnen
  • wondjes, slijmlaag of bijvoorbeeld vinrot

Valt u iets op, neem dan z.s.m. contact op met een lokale specialist of een koidokter. Wat sowieso een aanrader is, is een aparte quarantaine bak waarin u eventueel zieke vissen in kunt behandelen. Better safe, then sorry!

2. Temperatuur

In Nederland hebben we het probleem dat we soms in het voorjaar de ene dag lekker zonder jas naar buiten kunnen en de volgende dag is die dunne zomerjas ineens niet meer genoeg. Deze temperatuurschommelingen zijn voor mensen al niet fijn, maar onze vissen vinden dit misschien nog wel vervelender. Heeft u een vijver groter dan 10m3, dan zullen uw vissen van deze schommelingen minder last hebben. Vijvers onder de 10m3 kunnen daarentegen wel behoorlijk last hebben. Voor koi, goudvissen, windes en alle andere vijvervissen is het opwarmen en afkoelen van het water het ergste wat kan gebeuren. Deze schommelingen zorgen voor een verward bioritme en verstoren het herstel. De schommelingen hebben helaas veel minder effect op de parasieten en bacteriën, waardoor hun herstel wel gewoon doorgaat.

Het meest ideale is als de vijver nooit onder de 14 graden komt of dat we zelf de temperatuur van het water kunnen laten stijgen. Kijk voor de weersverwachting voor de komende dagen op de website van de KNMI.

3. Waterkwaliteit

Naast de parasieten, bacteriën en de watertemperatuur is er nog een factor die voor problemen kan zorgen, namelijk de waterkwaliteit. Als u koi heeft hoeven we u vast niet uit te leggen dat de kwaliteit van het vijverwater ontzettend belangrijk is voor uw vissen. Omdat de winter vaak koud is en we de vissen zo min mogelijk willen storen, wil het nog weleens voorkomen dat we de vijver minder goed schoonmaken dan anders. Zo kan organische afval in de vorm van bladeren, besjes e.d. ervoor zorgen dat de waterkwaliteit daalt. Ook resten van vuurwerk wat met oud&nieuw de lucht in is geschoten kan in de vijver belanden en ervoor zorgen dat de kwaliteit daalt.

Slechte waterwaardes zijn enorm slecht voor alle vissen, maar in het bijzonder voor koi. Voor meer informatie over het belang van een goede waterkwaliteit, lees “De stikstofkringloop in een vijver”. Hier kunt u onder andere lezen welke processen er allemaal in een vijver afspelen.

Het voorkomen van problemen tijdens de opstart

In de meest ideale situatie heeft u, voordat de winter haar intrede deed, het filtersysteem schoongemaakt, de vijver gecontroleerd op restafval en deze helemaal netjes schoongemaakt door middel van bijvoorbeeld een vijverstofzuiger. Daarnaast is het aan te raden om al uw vissen te controleren op parasieten dan wel wondjes of andere dingen. En als, last but not least, de waterkwaliteit is getest. Als u dit alles heeft gedaan dan heeft u uw vijver goed voorbereidt.

Bent u nou bijvoorbeeld vergeten de vijver schoon te maken en het is al winter, dan kunt u beter wachten tot het weer wat beter wordt. Teveel beweging in het water terwijl de vissen al in hun rustfase zitten kan zorgen voor stress en stress kan zorgen voor vissterfte. Als u graag bezig wilt in uw vijver, dan is het verstandig om te wachten totdat de temperatuur van het water boven 10 graden Celsius is. Let er wel even op dat de temperatuur redelijk stabiel is zodat er niet al te veel schommelingen komen. Zoals u heeft kunnen lezen is de opstart van een vijver een serieuze aangelegenheid. Als u bovenstaande stappen volgt voor en tijdens op de opstart van het nieuwe vijverseizoen kunt u de meeste problemen voorkomen.

Succes!!