Algen in uw vijver

Algen in uw vijver

Geplaatst op 9 mei 2019 in Vijveronderhoud

Vooral in het voorjaar heeft u de meeste kans om algen in uw vijver te krijgen. Algen in de vijver is een veelvoorkomend probleem, maar waarom gebeurd dat altijd in het voorjaar? Hieronder leggen we uit wat algen zijn, waarom u er zoveel last van heeft en hoe algen voorkomen/bestreden kunnen worden.

Algen zijn planten die eencellig zijn. Hierdoor hebben algen geen warme temperaturen nodig om te groeien, want zelfs met lage temperaturen kunnen ze het prima naar hun zin hebben. Omdat planten meercellig zijn hebben algen met hun enkele cel een voorsprong op de meercellige planten. Hierdoor kunnen ze eerder groeien en zijn ze in de lente overheersend.

Wat zijn algen?

De algen in uw vijver behoren in het plantenrijk tot de groep van groene planten. Net als alle andere groene planten hebben algen zonlicht nodig voor het fotosynthese proces.

Wat is fotosynthese?

U heeft het fotosynthese proces zeer waarschijnlijk vroeger op school al uitgelegd gekregen, maar we kunnen het ons goed voorstellen als deze kennis alweer een beetje naar de achtergrond is verdwenen. Dus hierbij in een versnelde versie nog een keer de uitleg.

Fotosynthese
(Fotosynthese zorgt voor de groene kleur in bladeren)

Het proces waarin lichtenergie (zon) wordt gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof (O2) wordt fotosynthese genoemd. Fotosynthese vindt plaats in de bladgroenkorrels (chloroplasten) van een plant. Fotosynthese komt voor in planten, vele soorten bacteriën en dus ook algen.

Zweefalgen

Wat zijn zweefalgen?

Doordat algen dus eencellig zijn en ze dus een voorsprong hebben op andere planten zullen algen snel vermeerderen. Ligt uw vijver ook nog eens pal in de zon? Dan zult u hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met overvloedige algengroei. Omdat de vijver net uit de winter komt en in die periode de gehele vijver in een soort van winterslaap is geweest, is de lente de periode waarin de vijver weer gaan opstarten. Er zit wel verschil in het bestrijden van algen in uw vijver. Dit hangt voornamelijk af wat voor type vijver u heeft. Een koivijver heeft bijvoorbeeld minder mogelijkheden om algen te bestrijden dan een sier- of plantenvijver.

Zweefalgen in een koivijver

Omdat het niet aan te raden is om middeltjes te gebruiken in uw koivijver moeten we dus kijken naar andere oplossingen om algen in uw vijver te voorkomen/bestrijden. De meest gebruikte oplossingen voor het algenprobleem zijn:

Zonwerend doek

Een schaduwdoek is een doek die in verschillende maten leverbaar zijn. Aan het doek zitten meerdere bevestigingsringen waarmee je het doek vast kunt maken aan een paal, stenen muur of de schutting. Omdat de doeken waterdoorlatend zijn zal deze niet door gaan zakken door regenwater wat erop blijft staan. Omdat er veel verschillende maten leverbaar zijn zult u altijd wel een passend doek kunnen vinden voor uw vijver. Een ander voordeel van een schaduwdoek is dat het ook voorkomt dat blad in uw vijver komt.

Schaduwdoek boven vijver
(Schaduwdoek boven een vijver zorgt voor schaduw)

UV-C filter

Een UV-C filter of UV-C lamp (ultraviolet straler) is een speciale UV-C lamp die de zweefalgen dood. Het vijverwater loopt langs deze lamp en door de UV-C stralen zullen de aanwezige zweefalgen afsterven en uw groene vijver weer helder wordt.

(Oase Vitronic UV-C)

Vijverplanten

Vijverplanten en een koivijver gaan normaal gesproken niet samen. Maar planten kunnen natuurlijk wel in een koivijver indien koi niet bij de planten kunnen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een plantenfilter of drijvende vijvermanden. De planten halen voedingsstoffen uit het water die anders naar de algen zouden gaan.

(Waterplanten helpen tegen algen in uw vijver)

Zweefalgen in een siervijver

Bij siervijvers zijn er meer oplossingen om van de zweefalgen af te komen. U kunt namelijk naast de bovenstaande mogelijkheden ook andere mogelijke oplossingen om u van die vervelende zweefalgen af te helpen. Zo wordt u in een siervijver niet beperkt door koi om vijverplanten in uw vijver te plaatsen. Als u met drijfplanten de vijver voor 30 tot 40% kunt bedekken kunt u voorkomen dat teveel zonlicht direct in de vijver terecht komt. Daarnaast zijn er verschillende middelen tegen algen die u kunt gebruiken.

Draadalgen

Wat zijn draadalgen?

In bijna alle vijvers komen wel eens draadalgen voor. Draadalgen kunt u vrij snel kunnen herkennen en dan zult u zien waarom de algen draadalgen worden genoemd. Het zijn namelijk draadvormige wieren die zich gemakkelijk hechten aan de vijverrand. Kenmerkend voor draadalgen is dat ze ontzettend snel groeien, ze andere planten snel kunnen overwoekeren en draadalgen kunnen zelfs ervoor zorgen dat het biologisch evenwicht in uw vijver in gevaar komt. Het is daarom van belang om draadalgen snel te signaleren zodat u direct actie kunt ondernemen.

Draadalgen voorkomen en tegengaan

Draadalgen hebben net als iedere andere plant voeding nodig. Dus hoe meer planten u in uw vijver heeft, hoe minder voedingsstoffen er overblijven voor de algen. Daarnaast zorgt de hoeveelheid vis in uw vijver ook een grote rol. Hoe meer vissen u heeft, hoe meer afvalstoffen ze produceren. Hoe meer afvalstoffen, hoe voedselrijker het water wordt voor de algen.

Draadalgen hebben een ontzettende behoefte aan licht. Planten kunnen veel zonlicht wegnemen met hun bladeren. Dit hoeft overigens niet per se met planten, maar ook middels een schaduwdoek. Je kunt schaduwdoeken kopen in allerlei verschillende soorten en maten, dus je zult altijd wel een geschikt doek kunnen vinden voor jouw vijver.

Draadalgen in een koivijver

Een UV-C filter helpt niet tegen draadalgen. Je zult dus echt op zoek moeten gaan naar andere manieren om de groei van draadalgen tegen te gaan. Dit kan dus op de volgende manieren:

  • Handmatig draadalgen verwijderen
  • Bladinval voorkomen dan wel direct verwijderen
  • Visbestand verkleinen
  • Zorg voor een goede waterhardheid
  • Genoeg zuurstofplanten
  • Goed vijverfilter
  • Wekelijks 10 tot 15% water verversen

Door de koi komen er veel voedingsstoffen in de vijver en aangezien het filter nog niet opgestart is profiteren de algen hiervan. Door een goed filter met UV-C lamp en water verversen kunnen de algen grotendeels bestreden worden. Maar omdat bij lage watertemperaturen de bacteriën in uw filter nog niet volledig ingedraaid is zullen draadalgen de overhand kunnen krijgen. Zorg er overigens wel voor om de uv-lamp ieder jaar te vervangen om de werking van de lamp optimaal te houden.

Draadalgen in een siervijver

Voor siervijvers geldt eigenlijk hetzelfde als bij koivijvers. Zorgen voor genoeg schaduw middels een schaduwdoek of planten. En omdat in siervijvers geen koi zwemmen is het een stuk makkelijker om middels planten voor schaduw te zorgen in uw vijver. Er zijn ook een heleboel verschillende middeltjes om draadalgen weg te laten gaan. Let er wel op dat het niet de oorzaak wegneemt. Dus u zult sowieso moeten kijken naar een oplossing om de oorzaak weg te nemen.

Er zijn weinig voordelen aan draadalgen, maar als we er toch een moeten noemen is het dat draadalg vastgepakt kunnen worden. Hierdoor kun je draadalgen voor een groot deel met de hand wegnemen.

Wat is het verschil tussen zweefalgen en draadalgen?

Het grootste verschil tussen zweefalgen en draadalgen is dat zweefalg groen water veroorzaakt (groene soep) en bij draadalgen kan het water nog gewoon kraakhelder zijn. Ook zien beide algensoorten er anders uit. Draadalgen zijn slierten die zich vaak om (zuurstof)planten nestelen en zo voorkomen dat planten groeien. Zweefalgen zijn zeer kleine deeltjes die zich snel vermenigvuldigen door middel van deling.

De alg wordt groen doordat zij bij lage temperaturen alweer voeding uit het water op kunnen nemen. Door fotosynthese gaat de alg weer groen kleuren.

Welke producten kan ik gebruiken tegen algen?

Er zijn veel producten tegen algen. Het nadeel van veel van deze producten is dat ze over het algemeen kopersulfaat bevatten en dit is giftig en zelfs dodelijk voor vissen bij herhaaldelijk gebruik. Om die reden raden we dan ook af om dergelijke producten te gebruiken als u vissen heeft. Vooral koi zijn erg gevoelig voor dit soort producten, dus voorkomen is beter dan genezen. Heeft u een vijver zonder vissen, dan kunt u prima een algenmiddel gebruiken. Maar uiteraard de beste manier is om de oorzaak aan te pakken om zo van de algen in uw vijver af te komen.