Tip voor glashelder vijverwater

6 tips voor glashelder vijverwater

Geplaatst op 19 juni 2018 in Vijver Tips

U wilt of heeft een vijver in de tuin om ervan te kunnen genieten. Een vijver brengt zoveel leven en kijkplezier in uw tuin dat het natuurlijk zonde zou zijn als het water niet helder is. U wilt tenslotte uw vissen zien en dat uw planten het goed doen. Wij hebben daarom 6 tips opgesteld om ervoor te zorgen dat uw vijverwater helder wordt en optimaal kunt genieten van uw vijver.

1. Kies de juiste plek voor uw vijver

Bij de aanleg van een nieuwe vijver is het verstandig om de juiste plek in uw tuin te kiezen. Zuurstofplanten zijn belangrijk in uw vijver en hebben baat bij zonlicht. Heeft u meerdere plekken in uw tuin waar uw nieuwe vijver gegraven kan worden? Dan is het voor de planten en de helderheid het beste om voor de plek te kiezen waar uw vijver niet meer dan 7 uur in de zon ligt. Ligt uw vijver gedurende de dag langer in de zon, dan zult u merken dat de algen in de vijver dit enorm kunnen waarderen met als gevolg een groene vijver.

Mocht u niet de mogelijkheid hebben om de vijver op een andere plek dan vol in de zon te leggen dan is het misschien een optie om een schaduwdoek boven uw vijver te hangen. Op die manier kunt u zelf de hoeveelheid zon in uw vijver regelen. Een eventuele andere optie is om voor een waterlelie te kiezen. Waterlelies hebben grote bladeren en kunnen voor behoorlijk wat schaduw zorgen. En daarbij vinden uw vissen het ook fijn om onder de bladen te zitten om uit de schaduw te zijn of om uit het zicht van reigers en/of katten te zijn.


Waterlelie kopen?

2. Zorg voor een goed filtersysteem

Heeft u vissen in uw vijver? Dan is een vijverfilter (bijna) onmisbaar. Een goed filtersysteem dat bij de grote en type vijver past zorgt voor zuurstof in het water en zorgt voor helder vijverwater. Zonder vijverfilter zal uw vijver binnen de kortste keren troebel en vies worden en dat is natuurlijk niet wenselijk. In een natuurlijke vijver waarin geen vissen zwemmen hoeft een filtersysteem niet noodzakelijk te zijn. De planten in uw vijver kunnen ook erg goed zorgen voor het afbreken van schadelijke stoffen. Alleen in een koivijver kunnen geen planten los in de vijver staan aangezien deze dan op worden gegeten door de koi. Dus vooral in een koivijver is van essentieel belang om een goed filtersysteem te hebben.

Zonder goed vijverfilter zullen afvalstoffen van binnen of buiten de vijver de waterkwaliteit laten dalen. Naast bladafval zorgen voerresten en uitwerpselen van uw vissen voor de grootste bron van vervuiling. Een goed filtersysteem met een goede biologische huishouding zorgen ervoor dat deze schadelijke stoffen uit uw vijver worden gefilterd.
Op Tuinvijverinfo.nl bieden wij veel verschillende soorten filtersystemen aan geschikt voor elk type vijver. Zo zijn er bijvoorbeeld beadfilters, drukfilters, meerkamerfilters en trommelfilters.


Vijverfilter kopen?

3. Schaf een UV-C lamp aan

Ook al zijn uw waterwaarden goed en heeft u een goed filter, dan nog kan het zijn dat uw vijver groen wordt. Indien u een koivijver heeft weet u dat planten in de vijver en koi niet samengaan. Uiteraard zijn hier ook nog wel oplossingen voor in de vorm van een drijvend planteneiland of een apart plantenfilter. Maar planten direct in de vijver doe je eenmaal bij koi en dat zal dan waarschijnlijk ook de laatste keer zijn geweest :-).

Doordat er geen planten in de vijver staan kan het water snel groen worden door de algen doordat de algen alle voedingsstoffen uit het water opnemen. Daar komt bij dat indien de vijver een groot deel van de dag in de zon ligt de algen extra hard zullen groeien. Een UV-C lamp kan in dit geval uitkomst bieden. Een UV lamp is een effectief middel om van uw algen af te komen. De UV-lamp dood namelijk de algen. De dode algen zullen daarna door uw filtersysteem uit het water worden gefilterd. Een skimmer kan de drijvende dode algen afvangen.

Waar u wel op moet letten bij de aanschaf van een UV-lamp is dat de lamp pas effectief is als deze 3 watt per m3 kan leveren. Zo kunt u uitrekenen hoeveel watt lamp u moet hebben voor uw vijver. U kunt rustig meer watt nemen dan nodig, minder is dus jammer geld als de vijver toch groen blijft.


UV-C lamp kopen?


UV-C filter kopen?

4. Voorkom of verwijder bladafval

Een probleem voor de waterkwaliteit is blad wat in de vijver komt. Als dit niet wordt voorkomen of tijdig uit het water wordt gehaald met bijvoorbeeld een schepnet zal het blad naar de bodem van uw vijver zinken om daar te beginnen met rotten. Een bodem met organisch afval vergroot de kans op verzuring van uw vijver. Hierdoor kunnen uw vissen het moeilijk krijgen, maar ook vergroot het de kans op algengroei (tips om een groene vijver te voorkomen) en kan ervoor zorgen dat uw planten niet goed gaan groeien.
Rottend blad of een sliblaag op de bodem kunt u verwijderen door met een schepnet rustig over de bodem te gaan. Pas wel op dat u niet het folie lek prikt. Indien fijn afval of slib door het schepnet gaat zou u dit op kunnen lossen door een panty of iets in die trant om het net te doen. Als u te snel over de bodem beweegt zal al het slib door de hele vijver gaan bewegen en als u ook beweging in het water heeft door een bijvoorbeeld een retourleiding of waterval.

Tip: een goede manier om te voorkomen dat het meeste blad in uw vijver valt is een fijnmazig vijvernet over uw vijver te spannen. Zo kunt u de meeste bladeren al tegenhouden voordat het uw vijver vervuilt.


Vijvernet kopen?

5. Houd uw waterkwaliteit in de gaten

Een heel belangrijk punt om voor zowel de helderheid en de gezondheid van uw vissen is het controleren van de waterkwaliteit. Uw vijverwater heeft net als de rest van de vijver onderhoud nodig. Of uw water van goede kwaliteit is kunt u eenvoudig meten. Er zijn veel verschillende soorten testsets. Onze voorkeur gaat uit naar druppeltesten omdat deze zeer nauwkeurig kunnen meten. Een goede, betaalbare en betrouwbare watertester is bijvoorbeeld de Colombo Testlab. In deze test zit alles wat u wilt weten over de kwaliteit van uw vijverwater.

Waterkwaliteit wordt weergegeven in de waterwaarden. Waterwaarden zijn getallen die iets zeggen over de hoeveelheid mineralen en de zuurgraad van het water in uw vijver. Er zijn drie waterwaarden die het belangrijkst zijn, namelijk de zuurgraad (pH-waarde), de totale hardheid (GH) en de karbonaathardheid (KH-waarde). Op deze pagina leggen we uit wat deze waarden inhouden en wat het zegt over de kwaliteit van uw vijver.


Watertester kopen?

6. Verdeel het aantal voer momenten

Het is belangrijk om niet teveel in 1 keer te voeren. Het voer dient door de vissen binnen 5 minuten opgegeten te worden. Alles wat langer blijft liggen zorgt voor verslechtering van de waterkwaliteit. Het is dan ook aan te raden niet al teveel te voeren. Zo voorkomt u dat voer blijft liggen en het is ook beter voor de vis zelf. Het is voor de meeste mensen i.v.m. werk of andere zaken soms onmogelijk om verdeeld over de dag te voeren. Speciaal daarvoor zijn er voerautomaten beschikbaar. Deze kunt u (in de meeste) gevallen naar eigen keuze instellen op het aantal voermomenten en de hoeveelheid voer dat per keer in de vijver valt. Zo kunt u uw vissen het nodige voer geven verdeeld over de dag en is dit beter voor uw vijver en vissen aangezien al het voer sneller opgegeten wordt en beter verteerd wordt door uw vissen.


Voerautomaat kopen?